Sophie Bekkering over haar werk

Ik ben opgegroeid in Nijmegen. Van daaruit leerde ik de Gelderse bossen en parken al vroeg kennen en ervan genieten.
Na mijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (Artez) ben ik begonnen met buiten schilderen in de bossen en parken. Inmiddels ben ik de bomen nagereisd vanaf de Veluwezoom tot aan en over de boomgrens.

De elementen uit de stille sublieme omgeving vormen mijn speelveld. Met hun krachten die harmoniëren maar ook vernietigen. Het gebied waar je de natuur met zijn veerkracht als troostend ervaart, maar die soms bedreigend overkomt.

De afgelopen jaren heb ik mijn oeuvre vanuit deze fascinatie ontwikkeld. Ik kwam daarbij steeds dichter bij de kern en vond daarbij de vorm waarin ik mij beeldend kon uiten. Niet van te voren uitgestippeld, maar gegroeid.

De band met de natuur is van belang voor mij. In algemene zin voor ieder mens op zich en voor zijn psyche. Zo zijn er elementen die staan voor een gemoedstoestand, zoals water, rots en bomen.
In mijn schilderijen verbeeld ik de onderliggende krachten van de stille alpine omgeving door middel van expressieve toetsen en levendige kleuren. Ik laat steeds een ander element centraal staan. Zo kan ik alle alpenelementen steeds weer blijven voeden en met mijn eigen gemoedstoestand harmoniëren.
Geen seriële aanpak, maar een organische.
De elementen hout (bomen), rots en water staan centraal. Je zou kunnen zeggen dat het vierde element, vuur, aanwezig is in mijn passie.

Ik stel fictieve situaties samen in mijn composities. Vaak bepaal ik van te voren de kleurcontrasten. Zoals bij 'Gletsjerbekken' . Ik wilde een schilderij maken van een leeg droog, gruizig gletsjerdal. Mijn beeldtaal is kleurig dus koos ik van te voren de kleuren uit waarin ik het schilderij wilde weergeven. Ik koos roze voor de stenige bodem. Tot mijn verrassing ontdekte ik wat het effect van deze kleurkeuze was. Er bleek iets dramatisch aan de hand; het roze deed denken aan een wond, maar heeft ook de associatie van een nieuw huidje. In het restant van een vroegere gletsjer is een nieuw biotoop ontstaan!

Er is altijd hoop in mijn schilderijen. Zoals er tussen stenige rotsen een nieuw boompje opgroeit.


Mijn atelier ligt net buiten het centrum van Arnhem. Op zoek naar wildernis wandel en schilder ik veel in de Zwitserse en Italiaanse Alpen.